www.treff.no

Nødtelefoner TrafikkUlykker Brann Drukning Hjertestans H.L.R. StabiltSideleie
Astma Bevisstløshet Benbrudd Besvimelse Blødninger Brannsår Epilepsi
Drukning
Din egen sikkerhet

Som i et hvert annet tilfelle hvor du skal hjelpe forulykkete må du først og fremst tenke på din egen sikkerhet. Dette er viktig ikke bare utfra hensynet til deg selv, men også utfra hensynet til den du skal hjelpe.

Personer som er falt i vannet kan få panikk, så bruk et hjelpemiddel som f.eks et tau, redningsbøye, båtshake eller om du ikke har noe annet, et klesplagg som den som ligger i vannet kan gripe fatt i. Du unngår da å bli dradd uti selv.

Hva er drukning Drukning er kveling som følge av oksygenmangel. Noen ganger er det kommet vann i lungene som derved hindrer oksygentilførselen, i andre tilfeller er oksygentilførselen blitt blokkert som et resultat av kuldesjokk i forbindelse med at personen falt ut i vannet.
Forstehjelp ved drukning.

Tilkall hjelp enten på tlf 113 eller på VHF nødlkanal 16.

Med en gang personen er brakt opp av vannet må du legge hodet på siden slik at du kan forsøke å tømme munnen for vann. Dersom det er mulighet for at personen er blitt skadet i nakken, f.eks etter fall eller ved stuping, må man være meget forsiktig med hodet.

Så snart du har sørget for frie luftveier, må du kontrollere pust og puls. Dersom personen har puls og puster legges vedkommende i stabilt sideleie. Ellers må du gå i gang med munn til munn metoden eventuelt også starte hjerte og lunge redning.

Sørg for at pasienten ikke fryser.

Det er viktig at pasienten ikke fryser, unngå ytterligere nedkjøling da dette kan være livstruende.

Ta av vått tøy, tørk pasienten og ta på tørre klær eventuelt et teppe eller lignende. Bruk hva som helst for å skjerme pasienten for kulde.

Hold pasienten i ro Det er viktig at pasienten holdes i ro. Dersom han beveger seg vil blodsirkulasjonen øke og kaldt blod føres frem til indre organer som i verste fall medfører hjertestans som følge av kuldesjokk.