www.treff.no

Nødtelefoner TrafikkUlykker Brann Drukning Hjertestans H.L.R. StabiltSideleie
Astma Bevisstløshet Benbrudd Besvimelse Blødninger Brannsår Epilepsi
TrafikkUlykker
Skadestedet: Når du ankommer et skadested må du opptre rolig og bestemt. Sørg for at du ikke utsetter deg selv, de forulykkete og dine eventuelle medpassasjerer for ny fare. Foreta nødvendig sikring, sett ut varseltrekanter for begge kjøreretninger og plasser ditt eget kjøretøy med blinkende varsellys på en hensiktsmessig måte. Ring alarmsentral 113 meld fra og be om hjelp. Gå ikke for nær den forulykkete dersom det kan medføre fare for deg selv.
Varseltegn på kjøretøy: Vare og lastebiler kan transportere farlige stoffer og vil da som regel være merket med varselskilt. Ser du et slikt merke og du er usikker på hva det betyr, bør du holde deg på betryggende avstand. Vær spesielt oppmerksom på lekkasjer fra kjøretøyet. Konsentrer deg om å sikre området og vent på tilkalt hjelp.
Undersøk kjøretøyet og området omkring. Når du er sikker på at det er trygt å nærme seg går du frem til ulykkesbilen(e) og skaffer deg oversikt over skadeomfang og antall skadde. Slå av tenning/motor dersom den fortsatt går, og vær obs på brannfare.Se også om noen kan være blitt kastet ut av bilen og er blitt liggende i veibanen eller i terenget. Dersom det er flere skadde må du finne ut hvem som er mest skadet.Ring eventuelt til alarmsentral på nytt for å gi dem ytterligere informasjon og be om mer hjelp.
Den som er mest skadet må behandles først. Undersøk om vedkommende puster og sørg for at luftveier er åpne. Løft haken og bøy hodet forsiktig bakover slik at luftveiene åpnes. Kontroller pusten i 10-15 sekunder. Så fremt det er mulig legger du vedkommende i stabilt sideleie. Dersom den skadde ikke er ved bevisthet, rist forsiktig eller klyp vedkommende for å se om du kan oppnå kontakt. Sterke blødninger må stanses.
Gjennoppliving Først legger du hodet på siden og fjerner eventuelle løse gjenstander som kan være i munnhulen. Deretter legger du hodet bakover slik at luftveiene er åpne. Knip sammen nesen til den skadde og blås luft inn gjennom munnen 2 ganger. Kontroller pulsen til den skadde i 10-15 sekunder. Dersom det er puls fortsetter du med munn til munn metoden til pasienten begynner å puste. Når vedkommende puster legger du pasienten i stabilt sideleie. Dersom det ikke er puls må du gå over til å gi hjertekompresjon.
Hjertekompersjon voksne personer.

Du skal aldri utføre hjertekompresjon dersom hjertet slår. Kontroller puls, helst ved halspulsåren i minst 10 sekunder.Kan du ikke kjenne puls, er hjertet stanset og du må starte utvendig hjertekompresjon. 

Legg pasienten på ryggen og fall ned på kne ved siden av. Finn punktet hvor ribbena møtes og plasser din høyre håndbak på brystbenet like ovenfor. Legg venstre hånd opp på og lås hendene ved å folde fingrene i hverandre.

Bøy deg over pasienten slik at skuldrene dine er like over hendene dine som hviler på pasientens brystben. Armene dine skal være strake. Press nå brystbenet ned 4-5 cm, slipp trykket og gjenta dette 30 ganger.

Legg hodet til pasienten bakover, hold for pasientens nese og pust luft inn gjennom munnen 2 ganger. Kontroller puls og pust.

Fortsett hjertekompresjon og munn til munn metoden til hjelp kommer, eller pasienten kommer seg. Kontroller puls og pust.

Hjertekompresjon barn

Vær varsom med mindre barn. På babyer bruker man kun 2 fingre på brystbenet og trykker ned 30 ganger før man gir en innånding.  Vær forsiktig under innblåsning, husk at små barn har små lunger.

På større barn bruker man håndflatene slik som på voksne men  trykker ned 30 ganger før man gir en innånding. Kontroller puls og pust.

Kontroll av puls Legg 2 fingre på hovedpulsåren i halsen og tell pulsslagene. Teller du i 10 sekunder skal du gange dette med 6 for å finne pulsen pr minutt. Teller du i 15 sekunder ganger du med 4.
Fastklemte Du skal ikke forsøke å flytte på en person som sitter fastklemt med mindre personen er i ytterste fare. Vær hos personen og vent på profesjonell hjelp. Sørg for at den skadde ikke fryser, og at luftveiene holdes åpne. Stans - om mulig - store blødninger.
Motorsykklister og sykklister Ikke fjern hjelmen, vent på ambulanse. Ved pustebesvær hos den forulykkete kan du løsne reimen som holder hjelmen fast, men la helst hjelmen bli værende på hodet. Sørg for at den skadde ikke fryser, og ligger så behagelig som mulig. Stabilt sideleie og åpne luftveier
Drikke Du skal ikke gi drikke til personer som er bevistløse.
Sunn fornuft Bruk sunn fornuft. Hold nysgjerrige på avstand. Det skal ikke røykes (tobakk) på skadestedet.